God Jul

Ett trädgårdsår är snart till ända.

Just nu ligger snön vit och kylan biter sig fast. Hyacinter, julrosor, julstjärnor och amaryllis fyller fönsterbänkar och bord. Utan blommor är det svårt att ‘vara’ .

Om några dagar är det jul och så snart jag kommit över på andra sidan, dvs januari 2023, så åker fröpåsarna fram:) Jag ser så mycket fram mot det.

Jag ser också fram mot ett nytt trädgårdsår där jag hoppas att ‘mina’ trädgårdskunder ska uppskatta sina ‘nya’ trädgårdar och känna trädgårdslust!

Jag önskar er alla God Jul och Gott Nytt grönskande 2023

Trädgårdskurser

Vintern-och vårens trädgårdskurs har ett nytt upplägg - det blir en inspirerande kurs där vi djupdyker och arbetar kreativt med delar av resp kursdeltagares trädgård.

Du får lära dig mer om formgivning, struktur, växtkunskap/växtkomposition, materiallära, belysning i trädgården samt frågor om biologisk mångfalt och hållbara trädgårdslösningar inför framtiden.



Hej 2020!

Ett nytt decennium med nya möjligheter.

2020 firar mitt företag 10 år! Under året kommer jag därför att ge 10% rabatt på utvalda tjänster - håll utkik på instagram @tradgardskonsulten.

Vad är på gång just nu och framåt?

Jo, mitt hjärteprojekt ‘det nya nordost’ (Gavlegårdarna) fortgår och under 2020 ska markanläggningen (etapp fem av fem) vara klar. Det ska bli så roligt att följa och leda detta fantastiska projekt tillsammans med den allra bästa av projektledare.

Tidigare etapper grönskar och är inbjudande. Människor möts, leker, äter och delar sin vardag utomhus i större utsträckning än förr. Humlor, fjärilar och bin har ‘flyttat’ in då den allra största delen av växtligheten är komponerad utifrån att attrahera pollinerande insekter och mycket är ätbart. Det finns funktionella och estetiskt tilltalande blommande lösningar för att ta hand om dagvattnet vid den stora parkeringen och än mer ska det bli.

Människor känner sig idag tryggare i bostadsområdet nordost och uppskattar verkligen den nya utemiljön. Och jag glädjs mer än vad jag kan beskriva med ord.

Sörby Backes (dvs den gamla Hemköpstomten där Gavlegårdarna byggt tre lägenhetshus) trädgårdar kommer att färdigställas under våren/försommaren 2020. Mycket är redan klart men en del kvarstår. Bland annat kommer vi att anlägga växtytor på betongbjälklag som ska efterlikna ‘Alvars’-biotoper’ , alltså ett öppet område med ett tunt och magert jordlager med kalkstenshällar i ‘dagen’. Växterna är naturligtvis valda utifrån denna speciella torra och soliga växtmiljö. Naturliga ‘Alvars-miljöer’ finns bl a på Gotland och Öland.

‘Augmented Urbans’ är ett spännande EU-finansierat utvecklings-och forskningsprojekt som Gavlegårdarna bedriver i samarbete med Högskolan i Gävle, med fokus på attraktiva utemiljöer för människor, biologisk mångfald och ekosystemtjänster, deltagande i planeringsprocesser och användning av modern teknik. I projektet ingår grupper från Sverige, Finland och de baltiska länderna. I maj 2019 träffades alla i Gävle för ett ‘Planners Forum’ där bl a ‘det nya nordost’ presenterades. Under sommaren och hösten 2019 har vi i Gävle anlagt ängsytor, med några boplatser för bin, i Hemsta och på Ulvsätervägen (där det förr varit stora och frekvent klippta bruksgräsytor) för att gynna biologisk mångfald, attrahera och öka antalet pollinerande insekter och minska utsläpp av fossila bränslen. Vi har också delat ut blomsterkorgar med kombinationer av perenna/anuella och ätbara växter som de boende, och inte minst insekterna, i Hemsta fått njuta av under sommaren och hösten. Under 2020 fortsätter vi enträget att arbeta för en mer hållbar, resilient stadsmiljö och arbetar med att ta fram digitala verktyg för att skapa attraktiva utemiljöer.

Projektering av parkmark vid Storsjöns strand i Sandviken fortgår. Här ska 80 000 m2 ses över, en del av dessa kvadratmetrar förblir vacker och i princip orörd naturmark, andra kommer att få en total ‘makeover’. Ett spännande och minst sagt utmanande projekt som är mer på ‘spädbarnsstadiet’ än så länge.

Vid norra skeppsbron byggs det vackert hus med en hög och en låg del. Marken (inte många kvadratmetrar, men ack så viktiga) kommer att börja anläggas under 2020. Mycket ska in på liten yta och här jobbar vi med växtbäddar och vackra växter som ska hjälpa till att rena och fördröja dagvattnet, sk regnbäddar eller ‘raingardens’.

Ett flertal privata trädgårdar som jag formgivit under senare delen av 2019 kommer att byggas under 2020. Det ska bli spännande att följa. Jag är så tacksam över mina kunders förtroende.

Projektering av utemiljön vid det vackra Nobelhuset ska snart påbörjas, det blir fantastiskt roligt att ta sig an en sådan fin och anrik funkismiljö.

Utöver ovanstående har vi många beskärningsuppdrag - både stora som små och dessa kommer vi att arbeta med under vinter och vårvinter. Under maj-juni gör vi ett break för att sedan uppta beskärningarna under JAS-perioden.

Under vintern och våren vi håller kurser för såväl stora som små företag och privatpersoner. Varje kurs skräddarsys utifrån ändamålet.

Jag och min personal önskar er ett fantastiskt grönskande år - 2020!

P.S På bilden nedan ser ni ‘årets perenn’ - Trebladspira, Gillenia trifoliata. Har ni den inte redan i er trädgård så rekommenderas den varmt! D.S

IMG_1364.jpg

Träffa oss på Bomässan på Göransson Arena 22-24/3

Vi finns på plats under hela mässhelgen. Vi delar som vanligt monter med våra vänner på Stenimporten i Valbo. I vår utställning finns förutom en massa spirande grönt även fina stenmaterial och bänkskivor.

Fredag, lördag och söndag håller vi öppna föreläsningar i trädgårdsdesign ‘Från dröm till trädgård’ . Vi ger fri trädgårdsrådgivning i anslutning till föredragen.

Alla barn som är sugna på odling, kom och träffa trädgårdsmästare Eva fredag, lördag och söndag. Här får ni så era frön och lära er mera om ‘från frö till planta’. En kruka få ni ta med er hem.

Läs mera i mässtidningen.

VÄLKOMNA!

Och förresten, vill ni ha fribiljetter? använd länken nedan:

https://one-lnk.com/x1exe34yf0X00fdcsZrChgN29UBXmQJiHzvWZj-pfR4ayIhUqkLZrPLWOW8m6Q1eXdbn9JH-RD5o-Ees03lN_4a5A/x1eLYpOVu8io9lHMJ9U5OEMFISShChNbwfCsBXkR0ckd6lKRvUL-T7AQ_2ePBtcx18_WflB0fQc3msJ9Eqq5kte-B8MveJoVa2gfRoxxlhIMsC02lgW9nh9ZFlLmrnCFxuNG6hJoOtcM3BSHWH0tfgejC7bCeD7HUvTZvcoVjxWYhU/x1e4yan9PGUA3jeYe61QVSaZQ/

IMG_5933.jpg

Trädgårdskurser x 4

Efter en intensiv höst då vi inte har haft tid med något annat än projekteringar, beskärningar och planteringar erbjuder vi nu ett härligt spektra av vårkurser!

Den populära kursen-trädgårdsdesign för nybörjare går in på sitt tredje år.  Här lägger vi basen till trädgårdens utformning och växt- och materialval. Vi praktiserar stenläggning och gör växtkompositioner.

Vill man lära sig mera finns fördjupningskursen i trädgårdsdesign där vi djupdyker i några delar, t ex växtkomposition, växtkunskap och beskärning.  Du bör ha baskunskaper. Kursledare Gunilla Welin Brook

 

Beskärningskursen ger dig en bra start om du vill lära dig beskära dina egna buskar och träd. Observera att träning ger färdighet😊 Teori och praktik, vi träffas vid två tillfällen, inne och ute. Kursledare Gunilla Welin Brook och Eva Hedin

Ekologisk odling  - aktuell och populär kurs som kommer igen! Närodlat och härodlat! Praktik blandas med praktik. Ett urval av fröer och såjord ingår.  Kursledare Eva Hedin och Gunilla Welin Brook

Gunillas fika ingår förstås! 

IMG_2007.JPG
IMG_2008.JPG
IMG_2006.JPG
IMG_2005.JPG

En innergård växer fram

För snart två år sedan fick jag förtroendet att formge en innergård vid ett nytt bostadshus på Gävle strand, (Gävles motsvarighet till Hammarby sjöstad).

Projektet har levt i mitt huvud länge nu och det är fantastiskt spännande och inspirerande att få se det växa fram, bit för bit.

Då vi bygger på bjälklag finns det en del som man måste tänka på.  Alla växtbäddar är t ex upphöjda och jorden är blandad med pimpsten vilket gör jorden mindre tung, ger viktigt syre och håller fukten då växtbäddar som höjs upp ofta torkar ur fortare än om de ligger i marknivå och har kontakt med underliggande jord (sk terrass). Här får vi ingen kapillärkraft utan växtbädden ska själv hålla fukten. Naturligtvis hjälper vi till genom att leda ner ytvattnet från de omgivande hårdgjorda ytorna i växtbäddarna.

Just idag läggs granithällar som golv i det som ska bli pergola/pergolagång och cortenlådorna som avslutar varje privat terrass ut mot gemensamma ytor fylls med jord. Fint blir det! 

På måndag kommer växterna och vi påbörjar planteringen. Då kommer också den rundade trallytan och den skuggande pergolan att börja byggas.  Det känns så roligt att avsluta en vecka med att längta till nästa!!!

 

IMG_1228.JPG

Patrik (och Fredrik, inte i bild) lägger granithällar

 

IMG_1223.JPG

Pimpstensjord

 

IMG_1224.JPG

Där isoleringen syns ska det bli en halvcirkelformad terrass/trallyta som möter en halvcirkelformad gräsyta

En plats i solen

Kundens önskemål var att få en ny terrass med möjlighet att söka skugga och avskildhet i det ganska, för insyn, utsatta söderläget vid Ekvägen. 

Bland det roligaste, och mest utmanande, i mitt jobb är att skapa mycket av små ytor. Här har det skapats en välkomnande och intressant miljö precis vid huvudentrén. Husets vardagsrum har förlängts med en terrass i samma nivå som husets inre golv, upphöjd ett par trappsteg från mark omfamnas av växtytor med cortenkanter. En pergola ger viktig skugga i det soliga läget. Riktigt gassiga dagar och kyliga kvällar skyddar en duk som vävs in mellan bjälkarna ytterligare. Mot gatan skyddar en ribbspalje. Naturligtvis höjs rumsligheten av belysningspots.  I de upphöjda, lättskötta och lummiga rabatterna med blickfång året runt finns växter med blomning och struktur över hela säsongen.  Bef växtlighet har  kompletterats med marktäckare för att förhöja helhetsintrycket. Om ett par veckor planteras lökarna!

Istället för en utsatt och platt entresida som inte väcker mycket intresse har familjen nu ett intressant och skyddat uterum med utsikt över grönska i direkt anslutning till husentrén.

 

 

IMG_4011.JPG

Före

 

Efter. Den ”nya” trädgården är två månader gammal som trots en torr sommar grönskar det fantastiskt

Efter. Den ”nya” trädgården är två månader gammal som trots en torr sommar grönskar det fantastiskt

IMG_0453.JPG

Sett från gatan. Gräsmattan börjar att ta sig efter torkan

Efter regn kommer sol

I dubbel bemärkelse. Efter en tung torsdag med mörka moln och åska på flera olika vis kom så fredagen i soldis.

Fredagarna är härliga dagar vilka allt som oftast innebär plantering och det är ett trevligt inslag för mig som annars står vid ritbordet eller sitter vid datorn.

Idag stod en liten gemytlig innergård i centrala Gävle på tur. Här har BF stamentreprenad rustat bef gamla byggnader samt byggt nya vackra hus i gammal stil. Dessa hus omgärdar en liten gård som jag fått förtroendet att formge och senare anlägga i samarbete med TH Grävtjänst.

Här växer nu rosenapel, vidjehortensia, rosor, klematis, lavendel, löjtnantshjärta, funkia, träjon, kaukasisk förgätmigej, kransveronika, höstanemoner, anisisop, kantnepeta, solhatt, daggkåpa och näva. Till hösten planteras massor av lökväxter.

Innergården kommer att bli en grönskande oas i stadsbruset! 

 

IMG_0319.JPG

Städning efter plantering. Bara trädstöden kvar som ska kapas

 

 

IMG_0305.JPG

Eva o Anna-Carin

IMG_0306.JPG

och Calle!

Plantering på terrass

Efter rensning, jordförbättring, fräsning, grepning, uppsättning av klättervajer och montering av bevattningssystem var det roligaste kvar; plantering.

50 m2 växtyta kräver en del växter...20 trappsteg upp med tunga växtlådor gav oss fredagsmotionen alldeles gratis...

Då terrassen har vandrande sol och en del mestadels ligger i halvskugga blev det efter lite funderande en växtkomposition på temat Gästriklands landskap; skog, äng och kust. 

Vi har planterat små bergtallar, glansälväxing, strandtrift, martorn, kärleksört (fjärilar och humlor), sandmalört, bergenia, vädd, anisisop ( för fjärilar o humlor)  nätnäva, trädgårdsnäva, nejlikrot, akleja, liten praktdaggkåpa, trollius, raggträjon, tuvtåtel, vit brunnäva, körsbärsbenved, skogsklematis och pipranka. I september kompletterar vi med lökväxter.

Vi hoppas att den nya växtmiljön ska ge vackert blickfång och glädje för all personal! 

 

IMG_0038.JPG

Anna-Carin in action

IMG_0041.JPG

Eva gräver ner bergtallarna

IMG_0059.JPG

Det börjar att bli klart. Den lilla blå med ljust rufs, det är jag...

Vi jobbar högt och lågt

Trädgård på bjälklag är speciella så tillvida att växtbäddarna byggs upp med kant av ngt slag och det finns ingen kontakt med ”riktig” mark och kapillärkraften fungerar inte. Växtmiljön kan bli tuff och därför är det viktigt att välja rätt växter.

Det kan också vara svårt och kostsamt att transportera material  då man ofta är beroende av trappor, hiss eller ibland kran.

Idag jobbade vi i en sådan miljö, en innergård på tak i centrala Gävle. Vårt uppdrag är att ta bort befintliga växter = ogräs.... i en 50 m2 stor, av corten, uppbyggd växtyta med en fin trävägg som fond.

Ogräset skarensas bort med rötterna och ner i säckar som transporteras ner till gatuplan samtidigt som 80 säckar jordförbättring ska upp. Tur att man har goda medarbetare o kollegor som fixade detta på en förmiddag😊 

Ny växtkomposition blir skogen-ängen-kusten och plantering sker på fredag. Fortsättning följer.... 

 

IMG_9881.JPG
IMG_9887.JPG
IMG_9887.JPG

Midsommartid

Pioner, rosor och schersmin-det blommar och doftar, nätterna är ljusa och jag önskar att det gick att stoppa tiden🌿

Vi jobbar på med allt från trädgårdsskötsel till plantering, häckklippning och projektering. Nya roliga jobb rullar in och man får liksom nypa sig i armen.

Nu tar vi ett par dagar ledigt och vilar oss i form till nästa vecka som innehåller en hel del plantering 😊

Glad midsommar!

 

IMG_7431.JPG

Pop-up park

”Popp” sa det och så var vår version av ”Pop-up park” på plats.  en ”edible garden” för stora och små.

Våra städer behöver fler gröna oaser, fickparker eller varför inte Pop-up parker vilket är en temporär parkinstallation.

Äppelträd, vinbär, krusbär, havtorn, jordgubbar, smultron, sparris, grönkål, kryddtagetes, krasse.....allt är vackert och kan ätas av den som vill....eller varför inte bara hänga under äppelträden? 

 

 

IMG_8377.JPG
IMG_8380.JPG
IMG_8382.JPG
IMG_8381.JPG

Woodland

Mitt woodland (lund på sv)  är en skogslik, lite vild  miljö med silat solljus som ligger längs hela södra sidan av min trädgård med ett svart glest plank som fond.

Jag har skapat mitt woodland med befintliga körsbärsträd som bas och lagt till katsura, rönnar, gaffel- och doftolvon, japanska snöbollsbuskar, smällspireor, gulbladig fläder, magnolior i sorter, japanska lönnar, manchurisk strimlönn, körsbärsbenved, vingbenved, azaleor, hortensior, trädpioner, yakushimanumrododendron och idegransklot. Till detta kommer perenner i mängder. Aklejor, trebladsspiror, skuggviolruta, daggkåpa, nävor i sorter, myskmadra, kaukasisk förgätmigej, funkior i sorter, löjtnantshjärtan, fänrikshjärtan, sockblommor, ormöga, lunddocka, vipprams, silverax, anagrambräckor och gullgröna. Perenna gräs i form av tuvtåtlar och Carex morrowi ’Ice Dance’. Ormbunkar som t ex träjon i sorter, uddbräken, pärlbräken mm.

Lökfloret består av krokus, hundtandsliljor, balkansippor, orkidenarcisser, camassior, kungsängsliljor och krolliljor. 

Just nu blommar bl a trädpioner, azaleor, rhododendron, myskmadra, akleja, nätnävor, trollius, anagrambräckor och gulbladig smällspirea.  Det är bedårande vackert.

 

IMG_8166.JPG
IMG_8129.JPG
IMG_8122.JPG
IMG_8111.JPG

Tuttifruttitulpaner och ord som värmer

Som jag tidigare sagt, jag lever så nära mitt hjärteprojekt på nordost i Gävle. Människorna där berikar mig och idag fick jag det finaste av cred, vilket gjorde mig tårögd.  En utländsk dam säger: ”Nu är jag rotad. Den nya vackra utemiljön utanför min balkong med alla växter och färger gör mig lycklig och här vill jag stanna”. Det är det som driver mig. Att få vara med att skapa något som berikar människors liv.

Veckan avslutades med fötterna i myllan. Plantering av tuja-som alla kanske vet...not my favourite hedgeplant😊

 

 

IMG_7939.JPG

Tuttifruttikomposition av darwintulpaner på nordost, etapp 1.

Trädgårdskurs för nybörjare har haft avslutning på Stenimporten

Avslutning på kursen trädgårdsdesign för nybörjare. Vi var hos mina kära kollegor på Stenimporten i Valbo, där vi visade olika typer av natursten, kantsten, fristående murar, stödmurar, betongsten, överbyggnadsmaterial och dekorsten. Ulf på TH Grävtjänst gick också igenom hur man lägger sten.

Vi avslutade med ett pass belysningsdesign. 

Tack,  min härliga grupp av trädgårdsentusiaster, jag kommer att sakna er!

IMG_7807.JPG
IMG_7825.JPG

Älta! Here we are

Ibland gör vi utflykter. Som igår då vi drog mot  ett försommarvackert Älta utanför Stockholm.

En gammal trädgård har fått ett riktigt lyft och nu sattes ”pricken över i” med massor av växter i nykomponerade växtytor.

Det har blivit skuggplaneringar, fjärilsrabatter, bergsplanteringar, släntplanteringar, terrassrabatter, nya träd, häck och en bärträdgård.

Under arbetet blev vi serverade sillunch, eftermiddagsfika mm😊 och solen den strålade hela långa dagen, göken gol och det var så där härlugt som det kan vara i Sverige i maj.

Tack Tobias och Co för förtroendet!

Glöm nu inte att gödsla, vattna och luckra, vattna och luckra-ja ni vet😊 

 

IMG_7430.JPG
IMG_7394.JPG
IMG_7418.JPG
IMG_7421.JPG
IMG_7430.JPG
IMG_7400.JPG
IMG_7403.JPG

Sköna maj

Ja, då var man hemma igen.  Varma, gröna Kalifornien byttes mot varma sköna Sverige i skir vårskrud. Inte så dumt om man bortser från jetlag.

Massor finns att göra i trädgården som har exploderat av skir grönska och fint vårflor. Magnolior, kurilerkörsbär, persika, japanskt gaffelolvon nästan tävlar i att vara vackrast.

Att gräsmattan och en del annat farit illa av vintern och behöver en rejäl insats får man försöka att inte bry sig om. Jag tar tag i det senare-just nu är det tid för att hänryckas🌷

 

IMG_7154.JPG

Viburnum furcatum - japanskt gaffelolvon

 

IMG_7159.JPG

Prunus persika ’Riga’ - persika

 

IMG_7162.JPG

Prunus nipponica var kurilensis ’Ruby’ - kurilerkörsbär

 

IMG_7148.JPG

Magnolia x loebneri ’Merrill’ - hybridmagnolia

 

Erythronium dens canis ’Pagoda’ - hundtandslilja

Erythronium dens canis ’Pagoda’ - hundtandslilja

Sunny California

Soliga dagar med grönska som slår det mesta. Det doftar från bl a marktäckande Lonicera, klättrande rosor och Dipladenia.

Jag får trädgårdsrapporter från Sverige och det kliar i fingrarna att få känna jorden mellan fingrarna igen, efter en sådan lång vinter - men först ska jag bli mormor, morgondagen blir en spännande dag!

IMG_6931.jpg
IMG_6899.jpg
IMG_6922.jpg
IMG_6893.jpg