Hej 2020!

Ett nytt decennium med nya möjligheter.

2020 firar mitt företag 10 år! Under året kommer jag därför att ge 10% rabatt på utvalda tjänster - håll utkik på instagram @tradgardskonsulten.

Vad är på gång just nu och framåt?

Jo, mitt hjärteprojekt ‘det nya nordost’ (Gavlegårdarna) fortgår och under 2020 ska markanläggningen (etapp fem av fem) vara klar. Det ska bli så roligt att följa och leda detta fantastiska projekt tillsammans med den allra bästa av projektledare.

Tidigare etapper grönskar och är inbjudande. Människor möts, leker, äter och delar sin vardag utomhus i större utsträckning än förr. Humlor, fjärilar och bin har ‘flyttat’ in då den allra största delen av växtligheten är komponerad utifrån att attrahera pollinerande insekter och mycket är ätbart. Det finns funktionella och estetiskt tilltalande blommande lösningar för att ta hand om dagvattnet vid den stora parkeringen och än mer ska det bli.

Människor känner sig idag tryggare i bostadsområdet nordost och uppskattar verkligen den nya utemiljön. Och jag glädjs mer än vad jag kan beskriva med ord.

Sörby Backes (dvs den gamla Hemköpstomten där Gavlegårdarna byggt tre lägenhetshus) trädgårdar kommer att färdigställas under våren/försommaren 2020. Mycket är redan klart men en del kvarstår. Bland annat kommer vi att anlägga växtytor på betongbjälklag som ska efterlikna ‘Alvars’-biotoper’ , alltså ett öppet område med ett tunt och magert jordlager med kalkstenshällar i ‘dagen’. Växterna är naturligtvis valda utifrån denna speciella torra och soliga växtmiljö. Naturliga ‘Alvars-miljöer’ finns bl a på Gotland och Öland.

‘Augmented Urbans’ är ett spännande EU-finansierat utvecklings-och forskningsprojekt som Gavlegårdarna bedriver i samarbete med Högskolan i Gävle, med fokus på attraktiva utemiljöer för människor, biologisk mångfald och ekosystemtjänster, deltagande i planeringsprocesser och användning av modern teknik. I projektet ingår grupper från Sverige, Finland och de baltiska länderna. I maj 2019 träffades alla i Gävle för ett ‘Planners Forum’ där bl a ‘det nya nordost’ presenterades. Under sommaren och hösten 2019 har vi i Gävle anlagt ängsytor, med några boplatser för bin, i Hemsta och på Ulvsätervägen (där det förr varit stora och frekvent klippta bruksgräsytor) för att gynna biologisk mångfald, attrahera och öka antalet pollinerande insekter och minska utsläpp av fossila bränslen. Vi har också delat ut blomsterkorgar med kombinationer av perenna/anuella och ätbara växter som de boende, och inte minst insekterna, i Hemsta fått njuta av under sommaren och hösten. Under 2020 fortsätter vi enträget att arbeta för en mer hållbar, resilient stadsmiljö och arbetar med att ta fram digitala verktyg för att skapa attraktiva utemiljöer.

Projektering av parkmark vid Storsjöns strand i Sandviken fortgår. Här ska 80 000 m2 ses över, en del av dessa kvadratmetrar förblir vacker och i princip orörd naturmark, andra kommer att få en total ‘makeover’. Ett spännande och minst sagt utmanande projekt som är mer på ‘spädbarnsstadiet’ än så länge.

Vid norra skeppsbron byggs det vackert hus med en hög och en låg del. Marken (inte många kvadratmetrar, men ack så viktiga) kommer att börja anläggas under 2020. Mycket ska in på liten yta och här jobbar vi med växtbäddar och vackra växter som ska hjälpa till att rena och fördröja dagvattnet, sk regnbäddar eller ‘raingardens’.

Ett flertal privata trädgårdar som jag formgivit under senare delen av 2019 kommer att byggas under 2020. Det ska bli spännande att följa. Jag är så tacksam över mina kunders förtroende.

Projektering av utemiljön vid det vackra Nobelhuset ska snart påbörjas, det blir fantastiskt roligt att ta sig an en sådan fin och anrik funkismiljö.

Utöver ovanstående har vi många beskärningsuppdrag - både stora som små och dessa kommer vi att arbeta med under vinter och vårvinter. Under maj-juni gör vi ett break för att sedan uppta beskärningarna under JAS-perioden.

Under vintern och våren vi håller kurser för såväl stora som små företag och privatpersoner. Varje kurs skräddarsys utifrån ändamålet.

Jag och min personal önskar er ett fantastiskt grönskande år - 2020!

P.S På bilden nedan ser ni ‘årets perenn’ - Trebladspira, Gillenia trifoliata. Har ni den inte redan i er trädgård så rekommenderas den varmt! D.S

IMG_1364.jpg